Boekenhouden, Excel, Numbers of boekhoudsoftware?2 min read

boekhouden

Iedere onderneming houdt een administratie bij. Administratie is het overzichtelijk bijhouden van inkomsten en uitgaven. Een goede boekhouding is nodig om financiële verantwoording af te leggen, onder andere aan de belastingdienst. Maar welke middelen gebruik je hiervoor? Excel/Numbers? Of toch liever boekhoudsoftware? 

Boekhouden Excel 

De meeste beginnende ondernemers gebruiken Excel voor hun boekhouding. Het is goedkoop en op nagenoeg elk device uit te voeren en te bekijken. Vooral als je onderneming klein bent is het handig om Excel te gebruiken. Je stuurt dus nog niet veel facturen en hebt weinig inkomsten en uitgaven. Heb je een Mac dan kun je uiteraard Numbers gebruiken. Het grote voordeel aan boekhouden in Excel/Numbers is dat het gratis is aangezien deze programma’s meestal inbegrepen zijn in de standaard software pakketten van jouw device. Daarnaast heb je niet per se een internetverbinding nodig om je boekhouding te doen. 

Templates

Veel beginnende ondernemers hebben nul verstand van boekhouden. Dan zijn er online veel templates te vinden. Dit zijn bestanden die je kunt gebruiken naar eigen inzicht. Natuurlijk kun je ook je eigen sheets maken, maar daarvoor heb je wel enige kennis van Excel nodig. Het probleem met templates is dat het lastig kan zijn een passende template te vinden die aansluit bij jouw boekhouding. Ook moet je veel berekeningen handmatig uitvoeren, wat erg veel tijd kan kosten. 

Boekhoudsoftware

Indien Excel niet meer toereikend is of het kost simpelweg te veel moeite kan het verstandig zijn om gebruik te maken van boekhoudsoftware. In tegenstelling tot Excel of Numbers gaat het hier om betaalde software die niet standaard op je device zijn inbegrepen. Er zijn natuurlijk goedkope en dure software pakketten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Gelukkig kennen de meeste boekhoudsoftware pakketten een trial periode waarin je gratis de software kunt leren kennen. Bedenk wel, voor de meeste software heb je internet nodig. 

Het makkelijke aan de meeste boekhoudsoftware is dat je alleen maar de juiste getallen hoeft in te typen en de rest wordt snel en eenvoudig voor je berekent. Met sommige software kun je een koppeling maken met je zakelijke rekening om zo alle transacties direct te verwerken en vast te leggen. 

Boekhouden met je telefoon

Meeste boekhoudsoftware kent ook een mobiele app. Zo kun je overal met je telefoon je boekhouding bijwerken of bekijken. Dit is vooral handig om foto’s van bonnetjes op te slaan en snel jouw overzicht tevoorschijn te halen. De belastingdienst verplicht ondernemers namelijk een aankoopbewijs te bewaren voor de meeste aankopen die zij doen. 

Conclusie

Boekhouden in Excel is vooral geschikt voor kleine ondernemingen of ondernemers die net beginnen. Je hebt weinig ervaring met Excel nodig om toch goed je boekhouding te kunnen doen door middel van templates. Heb je een grotere onderneming dan is boekhoudsoftware erg handig. Het kan je veel tijd, geld en moeite schelen wanneer je goede software eenmaal hebt aangeschaft.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *