Eigen bedrijf beginnen. Alles over beginnen met (online) ondernemen


Ondernemen klinkt (en is!) prachtig. Je eigen baas zijn, je eigen tijd indelen en je dromen werkelijkheid maken. Maar ja, waar begin je en wat is ondernemen eigenlijk? Wanneer kun je jong ondernemen? Hoe kan ik het beste online ondernemen? Er komt ontzettend veel op je af bij een eigen bedrijf starten, van ondernemingsplan tot duurzaam ondernemen. Laten we dus rustig aan beginnen. 

Definitie ondernemen 

Kort door de bocht is ondernemen het organiseren van arbeid en kapitaal om zo producten en/of diensten te leveren. Dit kan zowel commercieel als not-for-profit zijn. Een ondernemer kan een winst willen maken maar dat is niet noodzakelijk. Eerlijk gezegd, deze definitie is nogal formeel en droog. Dus, snel door naar wat écht belangrijk is bij ondernemen. 

Wanneer ben je ondernemer?

Officieel ben je ondernemer op het moment dat je bij de KvK (Kamer van Koophandel) bent ingeschreven. Maar eerlijk is eerlijk, de lijn tussen wel of niet ondernemen is op enkel punten vaag. Zo kun je spullen op Marktplaats (door)verkopen en veel geld verdienen maar ook een webshop vanuit je garage runnen. De eerste is niet ‘officieel’ ondernemer maar de tweede wel (als het bedrijf bij de KvK geregistreerd is). Een goed beginpunt is om meer te leren over de KvK (Kamer van Koophandel)

Eigen bedrijf beginnen

Met ondernemen denken de meeste mensen aan een winstgevend eigen bedrijf beginnen. Maar goed, er komt nogal wat kijken bij een eigen bedrijf beginnen. Een beste aanpak is er niet, en al helemaal niet een one size fits all benadering. Hoe jouw situatie er ook uit ziet, er zijn altijd een paar fundamentele onderdelen van een eigen bedrijf. Daarom de belangrijkste punten op een rijtje:

KvK inschrijven

Elke officiële onderneming in Nederland staat geregistreerd in het KvK handelsregister. Als je begint met ondernemen is het belangrijk dat je jouw bedrijf inschrijft. 

Ondernemingsplan 

Een ondernemingsplan is een plan waarin een ondernemer gedetailleerd beschrijft hoe zijn/haar onderneming opzet. Als voorbeeld ondernemingsplan kun je onder andere het Business Model Canvas nemen. Dit voorbeeld ondernemingsplan is een template om snel en diep na te denken over de belangrijkste facetten van jouw (toekomstige) onderneming. 

Zakelijke rekening

Om jou inkomsten en uitgaven te regelen gebruik je meestal niet je persoonlijke/privé rekening. Hoe je een passende rekening kunt kiezen vind je in dit artikel (link artikel over zakelijke rekening). 

Website

Nagenoeg elke onderneming heeft een website. Maar tsja, wat maakt een website goed en waar moet je op letten? Dat lees je hier (link artikel starten van eigen website)

Social Media

Social media is onmisbaar. Of je nu bezig gaat met social media marketing of puur interactie en contact met jouw klanten, een strak social media kanaal is onmisbaar. Hoe je een strakke social media pagina maakt voor verschillende social media kanalen lees je hier (link strakke social media pagina maken).


Online ondernemen

Lokale ondernemer of internationale grootmacht, iedere onderneming kan profiteren van online zaken doen. Bij (online) ondernemen zijn drie skills, naast goede producten/diensten, ontzettend belangrijk:

1) Marketing

Marketing is breed genomen het bevorderen van verkoop van producten of diensten. Facebooks ads, YouTube reclame of flyers kun je allemaal zijn als een vorm van marketing. Echter is marketing zo’n breed begrip dat we alles wat onder marketing valt in aparte artikelen hier bespreken.

2) Sales

Sales gaat om verkoop van jouw producten of diensten. Helaas hebben veel mensen angst om hun product of dienst met zelfvertrouwen aan te bieden. Ze zijn bang voor het sales monster. Hoe je daar vanaf kunt komen en alles over sales lees je hier (link naar artikel over sales). 

3) Copywriting 

In een notendop is copywriting teksten schrijven met als doel de lezer actie doen ondernemen. Copywriting wordt ook gedaan bij het ontwikkelen van video scripts. Nagenoeg elke onderneming beschrijft haar producten, bedrijf of blogs via één of meerdere kanalen. Copywriting zul je dus ontzettend vaak tegen komen. Erg belangrijk om copywriting te beheersen dus! Je kunt hier alles vinden over copywriting.

Daarnaast zijn er belangrijke tips en trics die je moet kennen wil je een succesvolle online onderneming opzetten. Deze hierbij aan bijvoorbeeld:

Jong ondernemen

Veel scholieren of studenten dromen van een eigen onderneming. Een online onderneming om veel geld te verdienen. Leeftijd is geen reden om ondernemen anders aan te pakken. Jong ondernemen kan op elke leeftijd. Belangrijk hierbij is dat de juridische en financiële aansprakelijkheid als minderjarige ondernemer kan afwijken van de meerderjarige ondernemer. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De maatschappij heeft allerlei verwachtingen van jou als ondernemer. De nadruk ligt deze dagen vaak op aandacht voor het milieu, sociaal-ethisch verantwoord ondernemen, eerlijke arbeidsomstandigheden en integratie. Dit heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen, ofwel MVO. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is dus niet gericht op consumenten maar op ondernemers/producenten. Men verwacht dat ze maatschappelijke problemen aanpakken en niet verergeren of negeren. Kortom, maatschappelijk verantwoord ondernemen is een visie op hoe een bedrijf opereert in haar kernactiviteiten. 

Duurzaam ondernemen

Vaak wordt duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen door elkaar gebruikt, ook hier vallen ze onder dezelfde noemer. Maatschappelijk verantwoord/duurzaam ondernemen zie je steeds vaker terug in de marketingactiviteiten van bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan tv-commercials voor duurzaam voedsel of reclames met boeren in derde wereld landen. 

Conclusie

Zoals je hebt gezien komt er veel kijken bij je eigen bedrijf starten. Van een ondernemingsplan tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Online ondernemen is onmisbaar. Ook als je bedrijfsactiviteiten voornamelijk buiten het internet afspelen kun je het internet gebruiken om jouw business een enorme boost te geven. Online ondernemen is niet alleen iets voor de jongere generaties. Jong ondernemen wijkt daarom weinig af van ‘gewoon’ ondernemen. Er zijn juridische en financiële verschillen tussen meer- en minderjarige ondernemers. Niet alleen jijzelf hebt verwachtingen van jouw bedrijf, ook de samenleving heeft verwachtingen van jou als ondernemer. Houd in je achterhoofd dat je niet alles over ondernemen in één dag kent en beheerst. Een goede ondernemer is nooit uitgeleerd en blijft zich ontwikkelen.Recent Content