Waarom een ondernemingsplan schrijven?4 min read

ondernemingsplan

Als beginnende ondernemer heb je ontzettend veel aan je hoofd. Waarom zou je dan een ondernemingsplan schrijven? Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moeten weten waarom je hier tijd en energie in zou moeten investeren. Laten we eens kijken wat een ondernemingsplan is en waarom een ondernemingsplan schrijven belangrijk is.

Wat is een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan is een plan waarin een ondernemer gedetailleerd uitleg hoe zijn/haar bedrijf is opgezet en gestructureerd is. Meestal schrijft de ondernemer een ondernemingsplan om inzicht te krijgen in de onderneming, korte en lange termijn plannen, risico’s en aantrekken van externe middelen.

Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht. Je bent niet verplicht om voor de belastingdienst, KvK (Kamer van Koophandel) of andere overheidsinstantie een ondernemingsplan op te stellen. Echter is het in sommige gevallen wel noodzakelijk. Bijvoorbeeld voor het aantrekken van investeerders of het aanvragen van een lening bij een bank of andere financieringspartij.

Waarom ondernemingsplan schrijven

Er zijn meerdere redenen om een ondernemingsplan te schrijven. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

1) Aantrekken externe hulpmiddelen

Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht. Echter heb je het nagenoeg altijd nodig wanneer je externe hulpmiddelen aan wilt trekken. Denk onder andere aan investeerders en het aanvragen van een bedrijfslening.

2) Risico analyse

Aan ondernemen zijn nu eenmaal risico’s verbonden. Wat die risico’s zijn hangt volledig af van jouw situatie. Maar, voor iedere onderneming zijn er valkuilen. Zorg dat je deze goed in kaart bent zodat je ook weet wat je niet moet doen.

3) Concreet maken van ideeën

Je hebt ongetwijfeld talloze ideeën in gedachten over jouw onderneming. Echter is het belangrijk voor jezelf, en anderen, om van een abstract idee naar een concreet plan toe te werken. Jouw ondernemingsplan schrijven helpt hier ontzettend bij.

4) Structuur, rust en houvast

Een ondernemingsplan schrijven geeft jou structuur. Je kent de fundatie van je bedrijf en kunt nu de rest gaan invullen. Een ondernemingsplan geeft daarnaast houvast voor je kort en lange termijn plannen en doelen. Je kunt het gebruiken als feedback tool en de ontwikkelingen van je bedrijf in de gaten te houden.

5) Doelen stellen

Een ondernemingsplan helpt om concrete doelen te formuleren. Vervolgens kun je na verloop van tijd reflecteren op deze doelen. Concrete doelen geven je houvast. Houvast over hoe je jouw progressie kunt meten. Je weet wanneer je bij moet sturen of iets gaandeweg moet aanpassen.  

6) Tijdwinst

Al lijkt het misschien niet zo, het schrijven van een ondernemingsplan kan je toch echt tijdwinst opleveren. Je weet veel beter hoe je de bedrijfsstructuren in moeten vullen en wat je vervolgstappen zijn. Je hebt daarnaast een plan/document om later op terug te vallen en je hoeft niet alles vanuit je geheugen te doen.


Tips bij een ondernemingsplan schrijven

Een plan schrijven kost zeker wat werk. Maar goed, je wilt je structuur en strategie helder hebben voordat je jouw producten of diensten aanbiedt. Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen bij een ondernemingsplan schrijven.

1) Blijf niet te lang hangen als je ergens niet uitkomt

Je bent niet altijd even gefocust en soms kun je informatie moeilijk vinden. Sla dan gerust een onderdeel over en kom er later op terug. Het is sowieso verstandig om je ondernemingsplan op verschillende tijdstippen te overdenken.

2) Vraag advies

Er zijn vast onderdelen waar je geen of nauwelijks ervaring of kennis van hebt. Geen nood! Er zijn talloze instanties waar je advies kan vragen. Denk bijvoorbeeld aan de KvK (Kamer van Koophandel), belastingdienst, banken of consultants. Wees ook vooral niet bang om hulp te vragen als je vastloopt. Het is een kracht van een ondernemer om te weten wanneer anderen het werk beter kunnen doen dan zij/hij zelf.  

3) Ondernemingsplan uitschrijven

Werk je plan daadwerkelijk op papier uit. Zorg dat je een groot overzicht hebt waar je rustig naar kunt kijken en informatie aan kunt toevoegen. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om de opzet van jouw bedrijfsplan uit te printen en de onderdelen met post-its in te vullen. Wat je ook doet, zorg dat je daadwerkelijk wat opschrijft en niet alles in je hoofd doet.

4) Overleg met businesspartners of ervaringsdeskundigen

Het kan goed van pas komen om een keer te praten met mensen uit je netwerk die ervaring hebben met ondernemen. Zo kun je makkelijk feedback verzamelen. Misschien kom je wel achter punten waar je nog niet aan had gedacht. Let er wel op, het is en blijft jouw business. Anderen moeten je advies geven, niet jouw bedrijf sturen.

Ondernemingsplan voorbeeld

Een veelgebruikt voorbeeld ondernemingsplan is Business Model Canvas. Business Model Canvas helpt je om snel en overzichtelijk na te denken over de belangrijkste structuren van jouw bedrijf. In dit artikel leggen we het Business Model Canvas volledig uit.

Conclusie

Een ondernemingsplan schrijven is voor de meeste beginnende ondernemers een goede eerste stap. Je creëert structuur, rust en houvast voor jezelf en dat is ontzettend fijn, zeker als je net begint met ondernemen. Ook breng je met een onderneming je risico’s in kaart, werk je de bedrijfsstructuur uit en heb je de mogelijkheid om externe hulpmiddelen aan te trekken met je weldoordachte en goed geschreven ondernemingsplan. Een plan schrijven is niet verplicht maar wel erg handig.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *