Startersaftrek: alles wat je wilt weten5 min read

startersaftrek

Veel mensen zitten met het verlangen om als ondernemer in het leven te stappen, maar twijfelen om deze grote stap te zetten door alle verhalen die de ronde gaan. Het zijn of worden van zelfstandige en het opbouwen van een bedrijf vraagt veel informatie en werk om eraan te beginnen. Zeker als je de percentages er op na gaat, zo zou maar één op de vier zelfstandigen hun 5de bedrijfsjaar halen. Wat een beetje beangstigend is voor een beginnende zelfstandige. Daarom hebben ze het startersaftrek bedacht, dit zou een extra legaal voordeel moeten zijn dat de starter de mogelijkheid geeft om een zaak op te bouwen met een sterke basis. Die dan weer daardoor meer kans heeft op slagen, en uit te groeien in een bloeiende succesvolle zaak.

Het startersaftrek urencriterium

De Belastingdienst heeft speciale belastingvoordelen voor ondernemers en zelfstandigen ontwikkeld, hierdoor stimuleren ze het zelfstandige ondernemerschap, het startersaftrek urencriterium. De belastingdienst heeft een startersaftrek urencriterium ingesteld om misbruik en het profiteren van belastingvoordelen te voorkomen. Om van deze voordelen gebruik te kunnen maken, is het genoodzaakt dat de ondernemer een minimaal van 1225 uur in zijn bedrijf moet investeren. Het is dus aan de ondernemer om ieder kalenderjaar die hoeveelheid uren te halen. Nu betekend dit niet dat wanneer je halverwege het jaar met je onderneming begint, je dan maar de helft van de uren moet halen. Je komt alleen maar in aanmerking voor dit belastingvoordeel als je al de 1225 uur hebt gehaald. Daarnaast is het ook verplicht om meer dan vijftig procent te besteden aan de onderneming van je tijd. Maar als je geen ondernemer was in de vijf voorgaande jaren, dan moet je niet voldoen aan deze voorwaarde.

Welke uren tellen wel en niet?

Om verschillende belastingvoordelen mee te kunnen nemen in je belastingaangifte is het cruciaal dat je weet hoeveel tijd je investeert in je bedrijf of onderneming. De Belastingdienst zegt dat je als ondernemer daadwerkelijk 1225 uur moet besteden aan het verwezenlijken en opbouwen van je bedrijf. Je kunt deze uren onderverdelen in gepresteerde uren en niet gepresteerde uren. Wat het verschil tussen deze zijn is, gepresteerde uren zijn al je effectieve uren waarmee je omzet draait en contact hebt met je klanten, onder andere ook alle uren voor derde. Niet gepresteerde uren zijn de uren die niet in rekening worden gebracht bij klanten, maar die je wel voor je onderneming draait. Nu, niet alle uren tellen mee als werktijd. Het is alleen maar gebaseerd op al je daadwerkelijke gewerkte uren. Uiteraard tellen ziekte of vakantie niet mee. Het is dan ook enorm belangrijk dat alle uren die in het bedrijf gestopt worden, geregistreerd zijn.

Tijdens een keuring van de Belastingdienst is het beter voor beide partijen dat je zo goed mogelijk al de uren dat je hebt gewerkt kunt aantonen. Het gebruik van een agenda of logboek helpt je daarbij enorm. Ook doe je dit door zoveel mogelijke bewijzen zoals emails en facturen te bewaren met de gewerkte uren op, zo zijn er nog andere opties. Vanwege het grote risico als startende ondernemer heeft de belastingdienst extra legale voordelen gecreëerd. De startersaftrek, is aanvullend op de zelfstandigenaftrek, je maakt dus alleen maar aanspraak op de startersaftrek als je recht hebt op de zelfstandigenaftrek. Maar ook mag je geen ondernemer geweest zijn in de afgelopen vijf jaar en ook in die periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

Startersaftrek doorschuiven en hoeveel is startersaftrek?

De hoogte startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek, dus het is geen zelfs staande regeling. De hoogte startersaftrek is € 2123 en dat van zelfstandigenaftrek € 7280. De hoogte startersaftrek en zelfstandigenaftrek worden jaarlijks aangepast. De startersaftrek mag niet meer dan drie keer toegepast worden, in de eerste vijf jaar van je onderneming is het enkel toegelaten om de startersaftrek drie maal te gebruiken. Je kunt ook niet kiezen om die uit te stellen en je startersaftrek doorschuiven naar een ander jaar. Je mag dus niet je startersaftrek doorschuiven, gebruik je die niet dan gaat die verloren. In principe moet je die wel gebruiken.

Hoeveel is startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid?

Het is dus niet hetzelfde, er zijn een paar verschillen, hier even uitgelegd. Het is hoger en de begunstigde moet dan ook aan enkele voorwaarde voldoen. Onder andere recht hebben op arbeidsongeschiktheid, en ze voldoen ook niet aan de standaard urencriterium. Hier zijn enkele van deze voorwaarden; je hebt aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet gehaald. Ook moet je een ondernemer zijn bij de inkomstenbelasting, in één of meer van de voorgaande jaren nog geen ondernemer en je komt in aanmerking om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen. Je voldoet dus wel aan een verlaagd urencriterium van 800 uur, het normale urencriterium van 1225 uur telt in dit geval dus niet.

Ook mag er geen sprake zijn van een geruisloze terugkeer vanuit een bv in de afgelopen vijf jaar. En belangrijk om te onthouden is, je krijgt dit voordeel niet bij arbeidsongeschiktheid over de winst die je behaalde als medegerechtigde. Nu om de vraag te beantwoorden, hoeveel is startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, moeten we kijken naar hoeveel keer je al gebruik hebt gemaakt van deze aftrek. Bijvoorbeeld, als je niet in de 5 voorgaande jaren gebruik hebt gemaakt van de aftrek, dan is het € 12000. Maar dit bedrag daalt dus per keer, als je al een keer hebt gebruik gemaakt is het € 8000 en al twee keer dan is het € 4000.

Startersaftrek berekenen, simpel toch

Je kunt je startersaftrek berekenen simpelweg online, hierdoor krijg je onmiddellijk het correcte bedrag dat je in mindering mag brengen. Hoewel dat het lager ligt dan zelfstandigenaftrek, kan het je nog steeds enorm voordeel opleveren. De startersaftrek berekenen en in mindering brengen op je winst gaat zorgen dat de belastingsdruk daalt.

Startersaftrek betekenis

Startersaftrek betekenis, het is een fiscale stimulering om je eigen bedrijf te beginnen, zoals al beschreven is het een extra aftrek boven op zelfstandigenaftrek. Dit betekent dan dat je eerst moet voldoen aan al de eisen van de zelfstandigenaftrek. Dus de startersaftrek betekenis is eigenlijk gewoon een belastingvoordeel voor startende ondernemers. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *