Alles wat je moet weten over het verschil tussen marketing en sales2 min read

Verschil tussen marketing sales

Het succes van jouw business staat voornamelijk met marketing en sales. Als je net begint met ondernemen kan het lastig zijn om goed onderscheid tussen deze twee takken van sport te maken. Laten we het verschil tussen marketing en sales even ophelderen.

Wat is marketing?

Marketing draait om het generen van traffic. Lees, het aantrekken van potentiële klanten. Als je met marketing bezig is het dus belangrijk om goed marktonderzoek te doen om zo jouw doelgroep binnenstebuiten te kennen. Bij marketing filter je dus net zo lang door totdat jouw doelgroep bereikt is. Zodra mensen geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst noemen we ze leads. Met marketing probeer je dus leads te generen. Eigenlijk breidt je de klant voor op aanschaf van jouw product of dienst, dat is waar sales in beeld komen.

Wat is sales

Sales draait om het doen van een volledige aanschaf of order van jouw product of dienst. Als je met sales bezig bent, richt je je dus op geïnteresseerden en niet op het brede publiek. Zodra je met sales bezig bent heb je vaak direct contact met leads, dat zijn potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in jouw product. In sommige gevallen moet je de klant nog overtuigen om jouw product of dienst aan te schaffen maar dit is niet altijd het geval.


Overlap marketing en sales

Zoals je hebt opgemerkt is het niet altijd even duidelijk wanneer iets onder marketing valt en wanneer onder sales. Beide activiteiten hebben namelijk veel overlap met elkaar. Een goed voorbeeld is jouw social media kanaal. Social media kun je gebruiken om zowel leads te generen als direct producten of diensten te verkopen aan geïnteresseerden. Gelukkig is de overlap vaak irrelevant.

Conclusie

Het verschil tussen marketing en sales is af en toe vaag. De ene keer valt een activiteit meer onder sales en dan weer onder marketing. Toch is het belangrijk het onderscheid te kennen tussen deze twee kernpunten van jouw bedrijf om te zorgen dat je jouw aanbieding op de juiste manier doet.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *