Wat is brainstormen? Alles over effectief brainstormen en tips2 min read

brainstormen

Brainstormen is een methode om op efficiënte en effectieve wijze (veel) creatieve ideeën op te doen. Brainstormen kan zowel individueel als in een groep gedaan worden. Voordat je begint met brainstormen moet je wel een onderwerp hebben om over te brainstormen. Zodra je een onderwerp hebt, kun je beginnen met ideeën genereren.

Effectief brainstormen

Om effectief te brainstormen is het verstandig om in twee fasen te werken:

  1. Divergente fase: In de divergente fase draait het om zo veel mogelijk ideeën te genereren, niets meer niets minder. Het gaat vooral om kwantiteit, niet enkel de kwaliteit. Werk tijdens deze fase het liefst individueel. Gezamenlijk ideeën genereren leidt al snel tot convergentie en dat wil je pas in de volgende fase bereiken.
  2. Convergente fase: In de convergente fase ga je al je ideeën evalueren. In deze fase mag je wel oordelen over jouw ideeën en wanneer van toepassing ook over die van anderen. Zijn er overeenkomsten tussen de ideeën? Kun je ideeën combineren? Zijn er al ideeën die bestaan?

Brainstorm tips

Als afsluiter nog een paar tips voor brainstormsessies:

  1. Probeer zoveel mogelijk ideeën te genereren: Focus eerst op kwantiteit en pas later op kwaliteit. Als je direct op kwaliteit let betekent dat je oordeelt over je ideeën. Dat kun je beter doen nadat je zoveel mogelijk bedacht hebt.
  2. Schrijf al je ideeën daadwerkelijk op: Als je veel ideeën wilt genereren is het belangrijk om alles wat naar boven komt op te schrijven. Zo kun je even laten rusten wat je tot nu toe hebt bedacht en tevens kun je jouw ideeën (later) delen met anderen.
  3. Oordeel later over je ideeën: Oordeel pas over je ideeën dus geef geen kritiek/feedback/commentaar/etc. in de divergente fase van het brainstormen. Direct oordelen over wat je te binnen schiet kan een killer zijn voor je creativiteit.
  4. Werk eerst individueel voordat je in een groep gaat overleggen: Zorg dat je eerst iedereen individueel laat nadenken over het onderwerp voordat je met elkaar gaat delen. Eventueel kun je ideeën anoniem bespreken zodat niemand zich bezwaard voelt om een idee aan te leveren uit angst om beoordeeld te worden door anderen.

Conclusie

Brainstormen is een methode om zowel individueel als in een groep creatieve ideeën op te doen. Belangrijk bij het brainstormen is dat je onderscheid maakt tussen idee generatie (divergente fase) en idee-evaluatie (convergente fase).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *