Wat is dropshipping? Alles over dropshipping leveranciers en aliexpres dropshipping6 min read

Dropshipping

Online ondernemen en geld verdienen is iets waar veel mensen van dromen. Maar hoe doe je dat? Een fantastische manier om online geld te verdienen is door middel van dropshipping. Er zijn een aantal belangrijke zaken die je moet weten voordat je succesvol kunt beginnen met dropshipping, dropshipping leveranciers benaderen en jouw dropshipping webshop lanceren. 

Wat is dropshipping

Dropshipping draait om het verkopen van andermans producten. In de meeste gevallen gaat het om fysieke producten, niet over diensten. Jij maakt een webshop met daarin producten van een leverancier. Een klant koopt een product op jouw website en de order wordt direct naar de leverancier gestuurd. De leverancier verstuurt het product naar de klant zonder dat jij je met dit proces hoeft te bemoeien. Je bent dus een tussenpersoon, maar wel een tussenpersoon met een eigen business. Jouw dropshipping webshop is dus niet onderdeel van het bedrijf van jouw dropshipping leverancier of dropshipping groothandel.  

Dropshipping geld verdienen

Meestal verdien je geld met dropshipping in de vorm van een commissie. Ofwel, een percentage van de verkoopprijs van een verkocht product. Ook kan het zo zijn dat de leverancier een bepaalde prijs voor elk product hanteert en dat alles wat jij hierboven verkoopt zelf kan houden. Hoe je geld verdient met dropshipping kan dus per leverancier verschillen.


Wat is belangrijk bij dropshipping?

Dropshipping lijkt makkelijk maar er zijn een paar kerntaken die je goed moet kennen en beheersen. Deze zaken zul je nodig hebben om jouw dropshipping webshop tot een succes te maken. 

1) Het gouden trio

Het gouden trio dat voor elke (online) onderneming belangrijk is, ongeacht wat jij aanbiedt. Ook bij dropshipping zijn ze goud waard: 

2) Branding

Jouw brand, dat is jouw merk, moet jij zo positioneren in de markt dat je een eigen niche aanspreekt. Een niche kun je zien als een subgroep of specifiek onderdeel van de markt waarop jouw producten worden aangeboden. Je wilt mensen trekken voor wie je wat kunt betekenen. Ook wil je jezelf onderscheiden van concurrenten en een unieke positie in de markt verwerven. 

3) Marktonderzoek

Gronding marktonderzoek is belangrijk om precies de doelgroep voor jouw product grondig te leren kennen. Dit komt ook weer handig van pas bij branding, marketing, sales en copywriting. Sterker nog, zonder goed marktonderzoek gaat dit waarschijnlijk fout. 

4) (Dropshipping) webshop

Om jouw producten te kunnen aanbieden heb je daar een platform voor nodig. In het geval van dropshipping is dat een webshop. Op jouw webshop zorg je voor uitmuntende productbeschrijvingen. Maak deze productbeschrijving op basis van je copywriting skills, SEO (Search Engine Optimization) vriendelijkheid en productinformatie dat je van jouw dropshipping leverancier of dropshipping groothandel krijgt.

Voordelen dropshipping

Dropshipping heeft veel voordelen. Er zijn ongetwijfeld meer voordelen te verzinnen maar met deze lijst krijg je een aardig beeld. Laten we eens een paar op een rijtje zetten. 

 • Geen eigen product 
 • Lage start-up kosten 
 • Geen voorraadbeheer
 • Leverancier distribueert de producten
 • Geen eigen kantoor/opslag nodig 
 • Alles kan vanaf je laptop, waar dan ook ter wereld (zolang je internet hebt natuurlijk)
 • Gemakkelijk zonder businesspartners uit te voeren
 • Bedrijfsactiviteiten zijn beperkt tot voornamelijk marketing, sales en copywriting.

Nadelen dropshipping

Dropshipping klinkt zo bijna te mooi om waar te zijn. Geen downside en alleen maar upside. Dat is natuurlijk niet het geval. Dropshipping kent ook een aantal nadelen. 

 • Geen tot weinig controle over het productieproces. 
 • Sommige leveranciers betalen lage commissies (hangt af ook onder meer af van je productkeuze dus doe dit slim) 
 • Zonder skills in branding, marketing, sales en copywriting wordt het moeilijk om een succesvol dropshipping bedrijf te starten. 
 • Bereikbaarheid en communicatie met een leverancier kan moeilijk zijn.
Dropshipping
Dropshipping

Dropshipping leveranciers

Om een dropshipping business te beginnen heb je dropshipping leveranciers nodig. Dit zijn bestaande bedrijven die samenwerken met mensen zoals jij om meer van hun producten te verkopen. Verreweg het bekendste en grootste platform om dropshipping leveranciers te vinden is Aliexpress. 

Beste dropshipping producten

Eerlijk is eerlijk, een ‘beste’ product bestaat niet maar toch willen we je een aantal tips meegeven die je kunt gebruiken om een goed product te kiezen voor jouw dropshipping business:

1) Vermijd zeer goedkope of zeer dure producten

Wanneer je goedkope producten verkoopt is de concurrentie zeer hoog en commissie zeer laag. De verkoopvolume moet daarom enorm groot zijn wil je een beetje geld verdienen. Dit is meestal niet ideaal. Zeer dure producten daarentegen kunnen lastig zijn in verband met het klantcontact dat een aankoop vereist of het afhandelen retourneringen. 

2) Kies een product met een duidelijk niche

Marktonderzoek is key voor een succesvolle online onderneming. Kies dan ook een product dat aansluit bij de pains, gains en problemen van jouw doelgroep. Kleding dropshipping is iets wat veel mensen als eerste zoeken maar dit raden wij in de meeste gevallen af. Veelal omdat het lastig is je kleding dropshopping business echt uniek te maken. Daarnaast is er zeer veel concurrentie en zijn de commissies vaak klein. Het kan natuurlijk wel dat je een succesvolle kleding dropshipping business maakt maar het is een grote uitdaging, zeker als je geen ervaring hebt met dropshipping.

Voordelen dropshipping leveranciers 

Voor leveranciers kan het handig zijn om anderen hun producten te laten verkopen. De leveranciers hoeven zich dan enkel bezig te houden met het produceren of inkopen van hun fantastische producten. Ofwel, doen waar ze het beste in zijn. Samenwerking met dropshippers en affiliate marketeers neemt zorgen over verkoop uit handen. 

Nadelen dropshipping leveranciers

Als leverancier wil je meestal controle over hoe mensen jouw product zien. Anderen, zoals dropshippers, jouw producten laten ‘branden’ kan lastig zijn. Daarnaast kan het distributieproces, returns en refunds een hels karwei zijn. Ook weet je niet altijd met wie je zaken doet en kan de communicatie met dropshippers moeizaam verlopen. 

Aliexpress dropshipping

Jack Ma, de oprichter van Aliexpress, heeft het leven voor dropshippers een stuk makkelijker en aantrekkelijker gemaakt. Op het Chinese Aliexpress, de grootste online retailer op het moment van schrijven, kun je nagenoeg alle producten vinden die je maar kunt bedenken. Het mooie aan Aliexpress is dat veel leveranciers een dropshipping optie aanbieden. Via Aliexpress kun je contact opnemen met een leverancier om zo tot een samenwerking te komen. 

Dropshipping achterhaald?

Wanneer je zoekt naar dropshipping kom je ongetwijfeld verhalen tegen dat dropshipping achterhaald is. Wij zijn het hier niet mee eens. Dropshipping is nog steeds een fantastische manier voor online geld verdienen. Zeker met de ontelbare mogelijkheden via leveranciers op sites als Aliexpress. Dropshipping is wel moeilijker geworden dan jaren geleden. Maar, niet getreurd, zolang je de belangrijkste skills uit dit artikel tot in de puntjes beheerst kun je nog steeds veel online geld verdienen met dropshipping. H

Conclusie

Dropshipping is een fantastisch verdienmodel en een goede manier om online geld te verdienen. De beste dropshippers verdienen zo meer dan $10k per maand. Er zijn dus echt mensen miljonair geworden door middel van dropshipping. Echter, zijn er een paar skills die jouw dropshipping business maken of breken. Branding, marketing, sales, niche en copywriting zijn cruciaal. Hoe je hier invulling aan geeft hangt af van jouw product en marktonderzoek.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *