Wat is Google Search console? Alles over de webmaster tools5 min read

google search console

Google is niet langer enkel een zoekmachine. Google is ondertussen zo populair geworden dat er nog telkens nieuwe diensten bijkomen. Veel van de diensten van Google zijn door vele internetgebruikers al goed gekend. Voornamelijk Google +, Google maps, Google Adsense, Google play. Maar Google biedt nu ook de dienst: Search Console Google. Misschien heb je er als regelmatige internetgebruiker al wel eens iets over gehoord en misschien ook niet. Als je zelf een website beheert is het wel handig om meer te weten te komen over de dienst die Google search console je kan aanbieden. Wat is Google Search Console nu juist? En waarom is het aangeraden om gebruik te maken van deze dienst als je over een eigen website beschikt?

Wat is Search Console juist?

Je vraagt je waarschijnlijk wat is search console en waarom is het een handige tool. Google search console is een dienst van Google die gratis is. Hiermee kun je als eigenaar van een website de zoekresultaten van Google en de aanwezigheid op je site bijhouden. Problemen in die zoekresultaten kan je dankzij Search console oplossen. Dit is handig omdat je zo de prestatie van je site kunt verbeteren. Zo kun je er dus voor zorgen dat je site meer bezoekers krijgt en als je gebruik maakt van Google Adsense dan betekent meer bezoekers ook dat er meer inkomsten binnenkomen via de advertenties van je site. Specifiek biedt Search Console volgende diensten:

  • Een zicht over de sites die linken naar je website
  • Problemen met AMP en andere zoekfuncties oplossen
  • Meldingen van problemen met spam of andere dingen op je website
  • Nieuwe indexering aanvragen en problemen hieromtrent oplossen
  • Bevestiging dat Google je site kan vinden
  • Zicht over hoe vaak je site wordt weergegeven op Google zoeken en voor welke zoekopdrachten hij wordt weergegeven

Voor wie is Google Search Console?

Deze service is voornamelijk aangeraden voor iedereen die een eigen website heeft. Het maakt in principe niet veel uit of je site gespecialiseerd is of niet. Als je een beetje invloed wilt hebben over het verkeer op je site, dan is deze service een echte aanrader!

Als je bedrijfseigenaar bent is deze service handig omdat voor je omdat dan op de hoogte kan zijn van de basisprincipes voor het optimaliseren van je website voor de zoekmachines en om te weten te komen welke functies er beschikbaar zijn in Google zoeken.

Als SEO-specialist kun je met deze service je websiteverkeer bijhouden om zo je plaats te optimaliseren. Door deze kennis kun je weloverwogen beslissingen nemen zodat je site hoger in de zoeklijst komt te staan. Ook biedt de service je de mogelijkheid om geavanceerde marketinganalyses uit te voeren in combinatie met andere tools.

Als sitebeheerder is het je taak om ervoor te zorgen dat je site goed draait. Deze service van Google zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt controleren op serverfouten. Serverfouten zijn onder andere beveiligingsproblemen en problemen met het laden van de site. Je kan dus dankzij deze service je site beschermen tegen hackers en malware.

Ben je een webontwikkelaar? Ook dan is deze service iets voor jou! Als webontwikkelaar kan je deze service gebruiken om te controleren op veelvoorkomende opmaakproblemen, bijvoorbeeld fouten in gestructureerde gegevens en daarna kun je deze aanpassen.

Hoe gebruik je de service van Google?

Je hebt een Google account nodig om er gebruik van te maken. Je kunt de service vinden in je eigen Google account. Je koppelt je website met de service, dit doe je door je webwinkel te openen en in het winkelbeheer ga je naar het menu en zoek je Google diensten. Vervolgens klik je ‘verbinden met Google’ aan en selecteer je je website en zo is je website gekoppeld.

Voorheen werd deze service Webmaster Tools genoemd

Search Console Google werd vroeger Webmaster Tools genoemd. Misschien vroeg jij je af: Wat is Google Search Console? Misschien klinkt deze naam je niet bekend in de oren, maar misschien ben je wel meer bekend met de vroegere naam: Google Webmaster Tools. Google heeft de naam in 2015 veranderd naar Search Console Google. Google Webmaster Tools had eigenlijk exact dezelfde functies dan de nieuwe versie tot in januari van 2018. In januari introduceerde Google een nieuwe versie van deze webmaster tool. Deze webmaster console onderging een aantal verbeteringen en kreeg ook een vernieuwde gebruikersinterface. Je kan wisselen tussen de twee, dus kies vooral zelf welke versie van Webmaster Console je het beste ligt.

Wat is het verschil met de oude versie?

Het eerste wat opvalt is het nieuwe uiterlijk dat het platform heeft gekregen. Voor de rest lijkt het niet alsof er nieuwe functies zijn toegevoegd. Je zou zelfs op het eerste zicht kunnen denken dat er juist functies zijn uitgehaald, maar we moeten verder kijken dan het eerste zicht!

Na verder onderzoek ontdek je dat er wel degelijk nieuwe functies in het platform zitten. Zo zijn er bijvoorbeeld veel langere periodes om je gegevens te bekijken. Voorheen kon je niet langer dan 90 dagen aan date bekijken, in de nieuwe versie werd Zoekanalyse nu Prestaties genoemd en daar kun je dus een veel langere periode dan 90 dagen bekijken!

Daarnaast is er ook een verschil in de indexdekking. Dit werd voordien Index Status genoemd. De nieuwe manier van indexatie door Google is veel duidelijker en uitgebreider dan de voorgaande versie. Je kunt dus sneller zien wanneer pagina’s problemen veroorzaken of niet juist ge├»ndexeerd worden.

Er zijn ook trackingprocessen om pagina’s op crawlproblemen te controleren en om deze op te lossen. Je kunt ook een recrawl aanvragen.

Er zijn wel degelijk een aantal functies uit de vorige versie die nu niet langer beschikbaar zijn. Zo had je in de oude versie de functie: Fetchen als Google. Het is dus niet enkel en alleen verbetering!

Hoe verander je van de oude naar de nieuwe versie?

Het is niet zo moeilijk om van de oude naar de nieuwe versie over te schakelen. Wanneer je ingelogd bent en je ziet nog de oude versie dan kan je gemakkelijk naar de nieuwe versie schakelen, dat doe je door linksboven op “Probeer de nieuwe versie van Search Console” te klikken. Deze switch is niet definitief en je kunt later nog altijd terug naar de oude versie overschakelen. Dan hoef je gewoon op de link “Ga naar oude versie” te klikken. Er is geen zekerheid over hoelang de oude versie nog beschikbaar blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *